Петък, 01 Април 2011 14:26
Оценете статията
(2 гласа)

Венци Стефанов: Не искам хората да обичат мен, а Славия!

Венци Стефанов: Не искам хората да обичат мен, а Славия!

В последните години почти всички са ставали шампиони по втория начин, твърди босът на Славия

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде специално интервю за Sport1.bg, в което говори за проблемите му с феновете на белите, начинът на решение на казуса с базите. Той каза още много неща за българския футбол. От тона в гласа му личи, че е обиден от отношението към него от част от феновете на най-стария столичен клуб. Обиден е, боли го, иска светло бъдеще за Славия.

 
Господин Стефанов, в последните седмици много се дискутира по медиите откритата ви война с част от феновете на Славия. Няма ли начин да се срещнете с тези момчета и да поговорите, защото така се получава много грозно, да комуникирате само чрез медиите?
Не, няма начин. Аз нямам нищо общо с олигофрени и наркомани. Викат "Вън!" Хубаво, но "Вън!" могат да викат само в къщи! Те нямат нищо общо със Славия. Ние сме собственици на отбора и даваме всичко за него, а някаква си групичка, само иска да се махнем. 17 години от живота си съм дал за Славия и не се поддавам на такъв натиск. Пак повтарям - от някакви наркоманчета и олигофрени. Ако така нещата продължават, ще взема крути мерки. Аз разбирам те да имат право... Да нямаме школа, терени, да не даваме навреме заплати? Всичко при нас е ок, всичко се плаща до стотинка. Но сте виновни вие, журналистите, че им давате трибуна на такива като тях. Ние, ръководството, каква вина имаме, че те имат достъп и могат да пишат каквото си искат по разни сайтове? Аз няма да се спра пред нищо и това безумие трябва да бъде прекратено. Няма да се огъна пред тях, пред пресата, или пред който и да било. Ако искате, можете да дойдете и да видите как някой ден ще ги ошамаря, ако продължават така. И това не го говоря първоаприлски.

 

 

Няма ли начин да запазите добрия тон и томахавката да бъде заровена?

Аз често се срещам с фенове на Славия, но истински - такива, които милеят и обичат отбора, а не една шайка. С нормалните фенове контактуваме по нормален начин - виждаме се, говорим за грешките в отбора, в играта, дискутираме и гледаме да помагаме с каквото можем. Дядо ми е бил славист, баща ми - също, аз също съм славист, а и след мен поколенията ще бъдат такива. Да дойде обаче някакъв и да ми вика "Вън!", няма как да стане! Когато някой е естински фен, то той обича отбора си и го подкрепя с цялото си сърце. Ако имат повод - ок, но те нямат. Не съм им бил симпатичен!? За такива само дърво и бой! Истинските фенове говорят човешки, държат се по такъв начин, възпитани са... Но тези, които се тупат в гърдите, че са слависти, са едно малко стадо мърша, което държи да подражава на наркоманите от Левски и на наркоманите и лумпените от ЦСКА!

 

Не е тайна, че много от отборите, или по-точно техните собственици и президенти, дават пари на агитките, за да си осигурят комфорт. Да не би конфликтът между вас и тези фенове да е заради такъв проблем, т.е. че не им плащате?

Срещал съм се с почти всички фенове, говорим за екскурзии, когато имат нужда от автобуси и т.н. Не е имало проблеми. Но някакви да ме псуват на стадиона, когато съм с децата си или с внуците... Тая няма да стане! Съмнявам се на някой нормален човек да му е приятно да се държат по този начин с него. Кръстили се Бойс-мойс и не знам си още какво. Такива нищо друго не ги оправя освен тояга. Скоро може и бой да видят, че и Бойка! Аз съм си дал живота за Славия, а те един пирон да са забили на стадиона? Псуват треньорите, искат да се махат...

 

Така беше и преди, когато наставник беше Вили Вуцов, а сега същите неща се повториха, и когато наставник е Емил Велев - Кокала. Дали просто феновете са недоволни от резултатите и че отборът не може да играе отново в евротурнирите?

Те все се недоволни. Искат тоя и оня. Кой треньор да им доведа? Хубаво, ще кажат кой искат и готово, но ако и тогава не станат нещата, какво правим? Кой ще е виновен, кой ще опере пешкира? Не са дали нито стотинка, нито нищо и при евентуален провал какво правим, питам аз? Пробвах и с Миронов, с Качаманов, Джамбазки - все слависти. Исках по този начин, но не се получи. Именно затова прибягнах и до варианта с Вили Вуцов, защото умее да мотивира. Сега е същото и с Кокала. Той не обича да губи. Бях и по време на подготовката с отбора и видях как изглеждат срещу сърепници като Амкар и Партизан. Срещу такива отбори няма това-онова. Явно може, но представяте ли си как се чувствам, когато дойдат срещите с Миньор и Берое и виждам една разпасана команда?

 

Постоянно се нападат президентите и собствениците на клубове у нас, но от това май никаква полза. Нещата си продължават постарому, циклим на едно място. Всъщност, обаче май не останаха много хора с пари, които искат ад се забъркат в кашата "Български футбол"?

Да, така е. Кой обаче да дойде и да инвестира средства след нас, както ние сме го правили?  Задавали ли сте си въпроса какво щеше да е състоянието на родния ни футбол, ако не бяха хора като моя милост, като Гриша Ганчев, Васил и Георги Илиеви, Титаните, Гигов, Грашнов, лека му пръст, Илия Павлов, също лека му пръст? Какво щеше да се случи, дали щеше да има още български футбол? Цар Симеон ли щеше да го оправи? За 50 години в Славия никой не е забил един пирон, не е сложил една пейка на стадиона, а ние само искаме. Нещата не стават толкова лесно. Получава се така, че наливаме от пусто в празно. Трябва във всеки клуб да се налеят оп 5-6 милиона, за да може нещо да се направи, да са спокойни хората след това за 10 години напред. Ние в Славия ежегодно даваме между 400 и 700 хиляди лева за ремонт. Все нещо се ремонтира, става поетапно. Оправим един сектор, след това инсталиции и парно, козирката, оправяме терена, грижим се за отсаналите ни игрища... Няма иначе друг начин.

 

Мястото на държавата?

Държавата и тя трябва да помогне. Никой няма да си носи стадиона в къщи, или пък да си построи къща в центъра на терена! Трябва да се дадат 20-30 милиона за само стадионите в София, за да могат да изглеждат добре. В Пловдив построиха пързалка, а аз се чудя колко хора могат да се пързалят в тоя хубав град?! Нека парите да не се дават на президентите, за да няма съмнения, че се злоупотребява с тях. Нека общински фирми да работят и да се плаща за свършена работа.

 

Години наред обаче всички говорят само за тези проблеми, но нищо не се случва...

 

Ние си чешем само езиците и сме големи на приказки. Аз се надявам на премиера Бойко Борисов да свърши работа, защото е спортен човек. Ще направи новата зала - ок, но там ще има събития рядко. А какво правим със стадионите? Нали са на всички - на вас, на нас, на хората, нали ние ходим да гледаме мачове? В Падерборн направиха стадион за 15 хиляди зрители срещу 15 милона евро. Перфектен е. На нас, в София, не ни трябват стадиона за повече от този капацитет, а така и охраната ще е по-добра, ще има хубави тоалетни, ще са приветливи, ще имат вид. Говорил съм и с Батков, и с Митко Борисов, надявам се, че и Гигов ще ни подкрепи в исканията ни държавата да помогне. Всички ходят по стадионите, а искат друг да свърши работата. Нападат "Титан", че били купили евтини седалки за "Армията". Важното е да вършат рабоа, а не каква им е цената. Ние, българите, все гледаме да изтъкваме лошото, да хулим и нападаме, а не виждаме доброто и положителното. Когато правихме ремонта на стадион "Славия" поканихме и привърженици да помогнат и се отзова една малка част. Решихме и да им платим надница, за да имат стимул да работят. За 4-5 дена свършиха работа за около 1 000 лева и нещата вървят бавно, но добре. На работниците платя сутринта преди работа, а те на другия ден ми идват с по 10 бири?! За какво говорим? Не искам хората да обичат мен, а Славия!  Правя каквото мога и давам сърцето и душата си за клуба. Много е лесно да хвана съдии и да влезем в тройката. Вместо да давам пари на играчите, ще ги давам на съдии, но после в Европа?

 

Ако плащате на съдиите, къде ще остане удовлетворението на самите футболисти от работата, от победите?

 

Нали публиката я интересуват евротурнирите, но от друга страна всички говорим за школите, терените и т.н. Трябва да се почне от някъде, защото години наред само циклим и говорим. В последните години почти всички са ставали шампиони по втория начин! Ами Левски? Птиченцето каца на рамото веднъж. Те влязоха в групите на Шампионската лига, а след това 1:17. Е, затова ли се борим? Трябва бюджет на отбор между 8 и 15 милиона, за да можем да мислим за нещо повече. Кой от нашите отбори има такъв бюджет? С тези пари могат да се купят играчи. Обаче наистина футболисти, не преотстъпени, под наем и със свободни трансфери. Да има 5-6 опитни и още няколко млади покрай тях, за да може да влезе даден отбор в турнира на Лига Европа, не ШЛ, и да се мисли за нещо реалистично като осминафинал или четвъртфинал. Не най-достойните стават шампиони, втори и трети!

 

Литекс тази година изглежда с най-стойностният отбор, водят в подреждането. Те ли ще станат шампиони и има ли кой да ги спре?

 

Мисля, че Литекс е сугерен шампион. Имат наистина добър отбор.

 

Кой мач на Славия до този момент през сезона ви хареса, кой ви напълни душата, както се казва, като наблюдавахте белите?

Харесаха ми мачовете с Левски и ЦСКА. Играхме стабилно, добре.

 

Да, но само тези два мача не стигат да задоволят глада на футболния фен?

Да, така е. Но преди падахме от тези отбори, а сега ги побеждаваме, но пък се дъним срещу останалите. Явно всичко е въпрос на манталитет. Знам Велев какво им говори в съблекалнята, аз какво им говоря, но трябва и малко шанс. Срещу Миньор при 1:1 не ни дават дузпа, от която може да поведем и резултатът до края да стане 5:1 за нас. А то какво стана? Реферът после не даде две дузпи за Миньор (едната спорна), за да компенсира. Второто полувреме знаете ли колко чисто се игра футбол? Гледахме го след мача на запис - 18 минути! 18 минути от 45!? За какво говорим? Срещу Берое изравнихме за 1:1 и продължаваме да играем, не лежим по терена, не печелим време и паднахме в края. Срещу Левски при 2:1 Тодор Колев отигвара с петича, след това Петков се опитва да спъне няколко пъти играч на сините, та Генов даде дузпа. Не го е направил нарочно това нарушение Данчо Петков, но ако имахме шанс и самочувствие, резултатът щеше да е друг. Яд ме е! Очаквам Мартин Кушев да поведе отбора както трябва и това ще стане до два-три кръга.

 

И нещо оптимистично за финал?

Славия я чакат добри дни! Тези момчета, които само хулят, не могат да разберат едно - че Славия има собствен дом, а Левски, ЦСКА и Локо Сф - не! Всичко това е на Славия. И хората могат да са спокойни, че след мен пак някой ще се намери да даде пари да клуба, защото той има собственост. Славия има минало, има история, а другите? Някои само се опитват да говорят, да търсят нещо... Направил съм това, че Славия да има собственост и затова ме боли за клуба. В скоро време обаче очаквайте изненади и неща, които ще покажа пред медиите!

ИВО ТОНКОВ, sport1.bg

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Обратно в началото