Петък, 03 Август 2018 10:08
Оценете статията
(3 гласа)

До Виена и напред!

Краят на голямото чакане свърши! Да, свърши, за да започне новото броене на сериала "ЦСКА в Европа". Колкото и да не им се иска на някои, колкото и да продължават да злорадстват, ЦСКА е там, където му е мястото и където е било винаги - на върха и в Европа.

 

Европейските клубни турнири винаги са били мерило за червените - сблъсъците със силните, пълните стадиони, атмосферата, истерията за билети, гостуванията в чужбина.

 

"До Чикаго и назад" е прътеписът на Алеко Константинов, оставил в голяма част от нас следа още от ученическите години и толкова често споменавано заглавие в ежедневието ни. 

 

Сравненията са важна част от живота на всеки един от нас, а именно те ни дават възможност да видим къде сме, съпоставени спрямо други. Разбира се, ако умеем да преценяваме реално нещата и да си правим необходимите изводи.

 

Да, след Рига ЦСКА превзе и Виена. 

 

Направи го още един път след онзи мач с Рапид на "Пратера" (или "Ернст Хапел", както е по-правилно) през ноември 2010-та. Сигурно още тръпнат емоциите във вас, спомняйки си за онзи двубой, в който тупалката на Тошко Янчев и хладнокръвието на Маркиньос накараха някои медии да напишат: "Велик ЦСКА превзе Виена!"

 

Този път емоциите бяха същите, макар и на 15-тина километра от австрийската столица - Мьодлинг. 

 

Близо 2000 фенове на ЦСКА дойдоха на стадиона на Адмира Вакер, за да дадат за пореден път своя дан за армейците - да развеят знамената, да изпеят песните и да покажат кой сме ние и къде сме в крайна сметка. 

 

Изключвайки спортно-техническите анализи, агитката на ЦСКА е много напред с материала, особено в България, където в последните години няма аналог - подкрепа, хореографии, присъствие. С една дума доминация.

 

Тук е моментът да се отбележи, че една част от феновете на ЦСКА, дошли в Мьодлинг, можеха и да не гледат мача на стадиона. Едни имаха билети, закупети по интернет, други нямаха и разчитаха на домакините и предоставените от тях каси, но в последствие се оказа, че няма... 

 

Тъжно - да пристигнеш в сърцето на Европа и да не можеш да гледаш любимия си отбор. Един човек направи така, че близо 600 души да влязат на стадиона.

 

Илия Илиев - човекът, който е служител по сигурността към БФС. Той е бивш работник и в ЦСКА, а симпатиите си съм армейците никога не ги е крил. Да, тези, които са от по-старата генерация, го знаят като Илийката - индивидът, който не гледаше мачовете с Левски на живо на стадиона, а обикаляше около него, защото сърцето му няма да издържи от напрежението! 

 

Да, той е онзи фен, който на Орлов мост се хвърли пред автомобила на Георги Денев - неговият любимец, за да убеди Кучето да не преминава във вечния съперник. Илиев направи така, че да няма човек, който да остане извън стадиона в Австрия. Направи го с усмивка, която отдавна не бях виждал по лицето му. Илийката е голям майтапчия, който подхвърля шегите с финес и сериозно изражение на лицето. И го прави постоянно. Този път той беше сериозен, защото играеше ЦСКА - отборът на сърцето му. Направи го с голяма усмивка и много смях, и накара всички около него да се смеят с глас на почти всяка негова реплика!

 

Шествието на червените накара хората по улиците и прозорците на сградите в Мьодлинг да се усмихват, да правят снимки и да показват на децата си феерията. Феновете на ЦСКА създават настроение, създават усещането за онова Северно сияние, което всеки мечтае да види.

 

Всъщност, знаете ли, че петте места, които са перфектни да наблюдавате Северното сияние, са Канада, Исландия, Швеция, Норвегия и Финландия? Към тази петица можем да прибавим Лапландия, Русия, Гренландия и Аляска, но има едно липсващо парченце от пъзела... Да, Дания, която е континенталната връзка на Европа със Скандинавския полуостров и някои от гореизброените страни. Има спорове дали Дания е скандинавска държава, но това в случая няма значение, всеки може да го интерпретира както си иска.

 

 

След Австрия, сега е ред и на Дания да види червеното сияние на Северната трибуна. А с червената армада ще се сблъска ФК Копенхаген и неговите фенове.

 

Колкото и неудобна дестинация да е Дания, ЦСКА и там ще има своята подкрепа - така, както е било винаги през годините. Силна и стилна! Феерична и  колоритна агитка, отказваща да изостави своя отбор. "Даже и накрай света..." - добре познат елмент от песен на Сектор "Г". Той ще кънти още по-яко в средата на август, когато е реваншът с гранда от датската столица.

 

Преди това е още по-важният първи мач между двата отбора - 9 август, четвъртък. Важен е и за крайния резултат и изход от сблъсъка, важен е и за публиката на ЦСКА. Защото тя иска, тя мечтае, тя гледа напред. 

 

Точно така - оставяме "До Чикаго и назад" и включваме на друга предавка - "До Виена и напред!"

 

Част поредна...

Последна промяна на Сряда, 08 Август 2018 11:27

Подобни статии (по етикети)

коментари

0 Микре Юнайтед 2018-08-13 16:50 #1
Ъм до Копенгахен ?
Цитат

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото