Неделя, 15 Юли 2018 12:55
Оценете статията
(0 гласа)

ВИДЕО: Лука Модрич - от малкото овчарче до големия капитан

ВИДЕО: Лука Модрич - от малкото овчарче до големия капитан

Четирикратен победител в Шампионската лига, първенец и носител на Купата на Испания, шест пъти избиран за Футболист номер 1 на родината си, капитан на отбора на Хърватия, финалист на световното първенство в Русия...

 

Лука Модрич е един от най-добрите футболисти на нашето време. Истински джентълмен на терена, честен играч с впечатляваща техника и желание за победа, днес той е основен претендент за футболните отличия, а славата и голямата заплата са само отговор на неговото трудолюбие. 

 

Повярвайте, Модрич заслужава всичко това! Ако е истина, че животът е една везна, на която доброто и лошото се балансират, то всевишният има още какво да трупа при положителните придобивки на хърватина. 

 

Представяме ви документален филм за вълците в планинския масив Велебит в Хърватия. Какво общо има то с нашия герой? Превъртете бързо на 2:29. Това малко момче, облечено с огромно яке, размахващо пръчка и гонещо овцете на баща си Стипе, е Лука. 

 

Точно така! Капитанът на хърватския национален отбор е бил малко овчарче в родното си село... Модричи. Там той живее с баща си, майка си Радойка, сестрите си Диора и Ясмина и дядо си, чието име носи. Родителите му работят в местната текстилна фабрика.

 

Лука дори не помисля за футбол в първите години на детството си, когато, според автора на филма отпреди 28 години - Павле Баленович, задължението му е да помага с каквото може на по-възрастните. Те пък от своя страна не могат да му осигурят лукс, а само стари дрехи, с които да не му е студено, докато обикаля из планинските склонове. 

 

И когато идва време Лука да порасне, да тръгне на училище... идва войната. Онази голямата, югославската, която разделя семейства и изправя едни срещу други бивши приятели и съседи. 

 

Хърватското село Модричи попада под сръбска юрисдикция. Властта е в ръцете на сръбски бунтовници, които налагат свои закони и не се замислят преди да тероризират хърватското население. 

 

Докато пасе овцете си - същите тези от видеото - дядо Лука е убит.

 

Това принуждава семейство Модрич за бяга от родното си село. Убежище намират на остров Иж, който е притегателен център за семействата на бежанците. Там Лука живее в хотел "Коловаре".

 

Стипе си намира работа в армията, докато трае войната, а наследникът му е записан да тренира в местния "Задар", за да не мисли за стрелбите и смъртта. Самият татко Модрич, както и брат му, са играли за кратко като защитници в местен клуб. 

 

Лука показва много качества на терена, а след края на войната отива на проби в далеч по-големия "Хайдук" Сплит. Там обаче са категорични - твърде хилав е и няма достатъчно талант. В "Динамо" Загреб обаче са на друго мнение приютяват младия полузащитник, който по това време е в 8-ми клас.

 

От там статистиката говори сама - 3 титли и 2 Купи на Хърватия, трансфер за 21 млн. евро в "Тотнъм" през 2008 г., след това за двойна по-голяма сума в "Реал" Мадрид...

 

И така до днес, когато Модрич - малкото овчарче с голямото яке и смелите мечти, е в подножието на световния връх с хърватския национален отбор.

 

Той обаче отдавна е изкачил своята собствена планина. Модрич е футболист, но прeди всичко е баща. Със съпругата си Ваня имат трима наследници - Ивано (на 8 години), Ема (на 5 години) и София (на 1 година). Те не познават ужаса на войната, нито немотията. А това е най-голямата победа на татко Лука.

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото