Понеделник, 30 Март 2015 17:40
Оценете статията
(1 vote)

Египетските червени дяволи

Ал Ахли е най-успешният африкански клуб за XX век. Отборът е спечелил рекордните 130 трофея в историята си, сред които 37 титли на Египет, 35 купи на страната, 8 суперкупи, 8 Африкански шампионски лиги, 4 пъти носител на Купата на носителите на купи на Африка, 6 суперкупи на континента. Ал Ахли разчитат на подкрепата на 50 милионна фенска база из целия контитнент, което ги прави един от най-популярните клубове в света. Именно на клуба от Кайро се пада честта да постави основите на ултрас движението в Египет.

 

В навечерието на вековния юбилей на клуба през 2007 г. петима привърженици решават да основат първата ултрас агитка на Ал Ахли. Те са недоволни от посоката на развитие на двата фенклуба Ahly Fans Club и Ahly Lovers Union, които целят по-скоро да организират събития и срещи с футболистите, отколкото да полагат грижа за атмосферата на стадиона. Новата агитка се назовава с името Ultras Ahlawy или накратко UA-07. Ultras Ahlawy заявяват за себе си за първи път на 13 април 2007 г., когато издигат свой банер в дербито с отбора на ЕННПИ.

 

 

През май 2007 е изработен специален банер в чест на победата срещу вечния враг Замалек с 6-1, случила се пет години по-рано. Изобразен е дявол, който духа пет свещи на празнична торта. Оттам идва и прозвището на феновете на Ал Ахли – „червените дяволи“. На друг огромен банер, изработен специално за дербито на Кайро през септември 2007 г. е изписан и девизът на Ultras Ahlawy – “Ние сме Египет”. Привържениците на Ал Ахли се славят като обикновени египетски граждани, чиято най-голяма житейска радост са двата часа седмично, в които гледат любимия отбор. Голяма част от Ultras Ahlawy изповядват националистическа идеология, което е напълно логично, констатирайки факта, че на арабски „Ал Ахли“ означава „националният“. Вражеската агитка, разбира се, е тази на Замалек – “White eagles”. Дербитата между двата отбора са изпълнени със сблъсъци, безпорядък и нерядко жертви. Още в самото начало на 70-те години първенството на Египет е било спряно поради масовите кръвопролития в столицата.

 

 

 

От тогава е решено срещите между двата тима да се играят единствено на Международния стадион в Кайро. Двата вечни врага се обединяват през януари 2011 г., когато участват в протестите срещу Хосни Мубарак. Ултрасите загърбват различията си и рамо до рамо се борят срещу 30 годишния режим на президента. Ultras Ahlawy скандират срещу Мубарак по време на срещите на Ал Ахли, което става и причина за честите сблъсъци с полицията. През септември същата година след мача за купата срещу Кима Асуан над 200 полицаи нахлуват в трибуната, като 70 привърженика са арестувани, а близо 150 и от двете страни – ранени.

 

В началото на 2012 г. се случва една от най-големите трагедии в египетския футбол – след края на срещата в Порт Саид между Ал Масри и Ал-Ахли започва меле между двете агитки, което според някои е провокирано от обидни банери на Ultras Ahwaly, а привържениците на домакините отговарят, слизайки на терена и атакувайки противниковата агитка и играчите с хладно оръжие – убити са над 70 фена, а още 1 000 са ранени.

 

След този случай първенството на Египет е прекратено и възобновено за сезон 2013/14. При разглеждането на делото срещу виновните, египетският съд осъжда 21 души на смърт, но оправдава 7 от деветимата замесени в случая полицаи. В знак на протест ултрасите на Ал Ахли подпалват футболната федерация в центъра на Кайро. Всяка година Ultras Ahwaly почитат загиналите с подобаваща холеография. И макар в момента първенството на Египет отново да е спряно (този път поради размирици между феновете на Замалек и ЕННПИ, в които загинаха 25 души), привържениците на Ал Ахли са в очакване скоро клубът да жъне нови успехи!

 

Денис Олегов, специално за FanFace.bg

Последна промяна на Понеделник, 30 Март 2015 18:05

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Обратно в началото