Понеделник, 29 Декември 2014 13:41
Оценете статията
(7 гласа)

СНИМКИ И ВИДЕО: Тези Warriors са чисти армейци!

СНИМКИ И ВИДЕО: Тези Warriors са чисти армейци!

Визитка:
Име: Red-Blue Warriors
Рождена дата: 1994
Приятели: Партизан, ЦСКА (София), ПАОК
Врагове: Спартак Москва, Зенит
Политически възгледи: Десни
Оценка (според „Русский фан-вестник“): 5/5

 

 

“Red-Blue Warriors” е една от най-известните и уважавани фракции на територията на бившите съветски републики. И макар първите ултрас движения на ЦСКА Москва да са създадени още в края на 70-те години, Warriors са тези, които прилагат западния модел на фенските групировки в руската действителност.

 

Според легендата, наименованието на фракцията произлиза от филма Warriors, в който са показани всички перипетии на уличните групировки в САЩ. Небрежно изречената фраза: „Тези Warriors са чисти армейци“ става пророческа. В началото на 1994 са изработени първите знамена и нашивки на „воините“. Емблемата е червена мишена с бял череп по средата и бял надпис „Red Blue Warriors”.

 

 

22 май 1994 г. Във финалния мач за купата на Русия срещу Спартак Москва е издигнат първия банер на Warriors, изработен от Валерий Аверин и Андрей Батумский. И макар „армеците“ да губят купата след изпълнение на дузпи, в този ден официално се ражда най-страховитото фен-движение в цяла Русия.

 

Именно агитката на Спартак е кръвен враг на „армейците“. През 90-те години най-могъщите ултраси са Red-Blue Warriors и спартаковската бригада Flint’s Crew. Двете огранизации водят постоянна борба за надмощие. Едно от най-знаменитите сбивания е на 14 октомври 1995 в центъра на Москва на известната улица „Арбат“ след мача на Спартак с Легия (Варшава).

 

Схватката започва още на западната трибуна на стадион „Динамо“, когато членовете на Flint’s Crew нападат 15 фена на ЦСКА, поддържащи Легия. След около минута служителите на ОМОН ги разтървават и за да предотвратят по-нататъшни стълкновения. Полицията задържа армейските привърженици и ги пуска на 4 потока. Warriors получават донос, че феновете на Спартак са се събрали да пият бира. 120 „воина“ се спускат към Арбат. Ултрасите блокират движението на булеварда, а в хладно оръжие се превръща всичко, попаднало под ръка.

 

Голяма част от Flint’s Crew дезертират, а Warriors ги преследват още 2 километра, нанасяйки щети по телефонни будки, кофи за боклук, автомобили. Единствено патрулите на ОМОН спират обезумелите „червено-сини“ ултраси. Въпреки изминатите 2 километра, Warriors побягвват в обратна посока, демонстрирайки невиждана издръжливост, преследвани и обстрелвани от полицейските патрулки. След победата на Арбат, Warriors пълноправно могат да се наричат най-добрата фенска агитка в Русия.

 

През 1996 г се озбазува първия филиал на Red-Blue Warriors – Ярославка, първоначално контролиращ ярославската линия на Московското метро. Впоследсвие Ярославка прераства в отделна организация, заработила добра репутациясред фенските среди. Други известни филиали са Red-Blue Supporters от югоизточна Москва, младежката бригада „Kids” и по-умерените привърженици Gallant Steeds.

 

Членовете на Warriors не разчитат на количеството, а на качеството. По официални данни агитката е съставена само от 50-60 (!!!) души. Въпреки това, Red-Blue Warriors са признати като най-влиателната и крайна фен-организация на ЦСКА Москва.

 

Денис Олегов, специално за FanFace.bg

 

Последна промяна на Понеделник, 29 Декември 2014 14:02

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео











коментари

+2 Akinfa 2014-12-29 19:39 #2
Арсенал (Киев) е наследник на ЦСКА (Киев).
Цитат
+3 Antifa Warrior 2014-12-29 15:16 #1
Картинката на Hoods Hoods Klan (Арсенал Киев) какво общо има с тия?
Цитат

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото