Четвъртък, 20 Декември 2018 18:55
Оценете статията
(0 гласа)

Как Шалке се сбогува с последните миньори

Футболът, и най-вече резултатът, загубиха значение в сряда вечер, когато Шалке прие Байер Леверкузен в мач от Бундеслигата.
В областта Рур, където е и град Гелзенкирхен, се готвят за символичния и тъжен край на епоха.

 

В петък, 21 декември, ще бъде закрита официално и последната мина в областта, която е и последна в Германия. С този акт се слага край и на цялата индустрия в страната.

 

Шалке, който е миньорският клуб на Бундеслигата, се подготви за тази специална вечер. Покани бяха отправени към над 2000 от миньорите, които от следващата седмица вече няма да ходят на работа в центровете Ботроп и Ибендурен, които са символ на тази професия в Германия.

 

 

Клубът и неговите привърженици не забравиха корените на историята на Шалке.

 

Играчите излязоха на терена под химна на миньорите в страната - "Steigerlied", изпълнен от оркестър.

 

На екипите, вместо името на генералния спонсор "Газпром", бяха изписани 11 различни имена на миньорски градчета в Рур, които постепенно "излязоха от играта" в последните години, в които индустрията спираше да функционира.

 

Хореографиите на четирите трибуни от стадиона бяха изключителни - с чукове, с преобличащи се миньори, които слагат екипите за поредния мач - както е било в Шалке преди Втората световна война...

 

С хора с лопати и фенери, дори истински въглища и камъни от мините, сложени край терена.

 

Гледките бяха толкова впечатляващи, че никой не бе разочарован от резултата - 1:2 за гостите от Леверкузен.

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото