Сряда, 17 Октомври 2018 13:19
Оценете статията
(0 гласа)

ВИДЕО: Локо Сф "огря" Хирошима, служители от операта са извършителите

Мемориалният комплекс на мира в японския град Хирошима, посветен на жертвите от атомната бомба, хвърлена над града,  осъмна надраскан с черен спрей и надписа на български език „Локо София”.

 

Този надпис, както и друг с годината 2018-а, са изтипосани на три места върху оградата на Мемориала и една от пейките.

 

Пазачът на  комплекса е заявил, че е открил надписите на 15 октомври сутринта, а полицията вече е започнала издирване на заподозрени за деянието.

 

Според японските медии, надписът върху оградата лесно е бил заличен, но останалите, които са с големина 40:30 см, ще изискат повече време за изтриването им.

 

Събитието предизвика голям интерес сред японските телевизии, които излъчиха репортажи по темата.

 

Предвид факта, че е написано на български език, твърде възможно е фен на софийския Локомотив да е надраскал Мемориала с името на любимия си отбор или поне това сочат най-логичните догадки относно произхода на извършителя.

 

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По света и у нас" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

 

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: "От двама сценични работници, можем да потвърдим, да. Научихме го тази сутрин в 4.00 часа. Те трябва да отговарят лично. Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. но ние сме решили - те са извадени от състава на операта. но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка. На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Японияв седмото и гостуване - безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България".

 

С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима, написа външното ни министерство във Фейсбук. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония.

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Обратно в началото