Четвъртък, 13 Септември 2018 07:02
Оценете статията
(1 vote)

Заради дълг от 1 млн., Божков отказал историята на ЦСКА

От 2009-а година ПФК ЦСКА АД няма нищо общо със закрития 10 години по-рано ФК ЦСКA, твърди 7dnifutbol. Според сайта клубът няма право и над титлите, спечелени до 1999 г., нито над историята и легендите. И всичко това било официално постановено с решение на съда.

 

През 1999 г., след наредба на спортния министър Цвятко Барчовски, всички футболни клубове са преобразувани в АД-а. В ЦСКА се получава клониране, защото съществуват паралелно ФК ЦСКА на Илия Павлов и ПФК ЦСКА АД на Л. Пенев. При натиск от държавата чрез близкия до Васил Божков вицепремиер Бакърджиев, Павлов оттегля претенциите си за участие в А гр. След това е подписан договор, с който ПФК ЦСКА АД получава от военните права като участие в национални и международни първенства и турнири, и върху играчи. Вземат и всичките имуществени, исторически и др. права. За това Любослав Пенев плаща 50 000 стари лева. 

 

През 2000 г. официално в ЦСКА влиза Божков. Той получава мажоритарния пакет акции от Пенев. Държавата решава да си потърси задължения в размер на близо 1 млн лв. от клуба през 2003г. ЦСКА е осъден да ги плати и ако това не стане в срок, трябва да бъде отнет лицензът на ПФК ЦСКА АД, и да бъде обяшен фалит. Адвокатите на Божков успяват да завъртят нещата така, че да обяснят на съда, че ПФК ЦСКА АД е откупил от старото дружество лиценза за играчите, но не и за историята, активите и пасивите, и искат наказанието да бъде обезсилено.

 

Стига се до решението на САС от 2009 г., което е, че на се обявява за нищожна договорката ПФК ЦСКА АД да бъде наследник на ФК и като напълно нов клуб, без никаква наследственост на него не могат да му се търсят вземания, натрупани от старото дружество. След спечеленото от Божков дело, ЦСКА, който в момента е обявен в несъстоятелност, има актив от: 3 титли, 3 купи на България и 3 суперкупи.

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото