Петък, 12 Януари 2018 11:53
Оценете статията
(2 гласа)

ВИДЕО: Как заради любовта и омразата падна главата на диктора на Рома

Мнозина си мислят, че да си диктор на футболен мач, а и на всяко спортно събитие, е лесно. Да, забавно е, готино е, хората разпознават гласа ти, които оставя години наред в главите на феновете. Те свикват с него. Постоянно има изисквания, претенции и т.н., а наред с всичко това и искат атрактивност и изразяване на... омраза към противника. Когато го налага ситуацията, разбира се.

 

Едва ли на много от вас името на Карло Дзампа говори нещо. От 1998-ма до 2005-та (с изключение на сезон 2002/2003) той беше гласът на Рома. На домакинските мачове на Джалоросите, той съобщаваше съставите, голмайсторите, смените и картоните на "Олимпико".

 

Историята на Дзампа. 

 

Той е спортен журналист, който се изявява в телевизионни и радиопредавания, но на първо място е върл фен на Вълците. Любовта му към Рома е голяма, като в последствие той става главен редактор на списанието "Grazie Roma" (от 2001 година, когато е третата и засега последна титла на Римските вълци), а от 2012-та в неговия онлайн сайт carlozampa.it можете да слушате анализите и мненията му по различни тези, свързани с Джалоросите.

 

На 5 март 2005 година съдбата и пристрастията му изиграват лоша шега. Дзампа не смята за необходимо да съобщава имената на преминалите в Ювентус Фабио Капело (треньор), Емерсон и Джонатан Дзебина. Двубоят е един от най-възловите и взривоопасни в Италия, а именно Рома срещу Бианконерите във Вечния град. 

 

Дикторът на "Олимпико" умишлено оставя пауза (и то доста дълга), когато идва ред да бъдат съобщени имената и номерата на играчите, както и на наставника на гостите от Торино, а публиката с огромен ентусиазъм, ругатни и освирквания "поздравява" ликовете им на електронното табло на стадиона.

 

Разбира се, когато съобщава имената на романистите, той казва само малките имена на футболистите, а публиката с кеф добява фамилиите им. И настроението е приповдигнато - сякаш Елба и Везувий изригват заедно. Е, Рома губи в крайна сметка с 1:2, а в края на сезона Юве триумфира със Скудетото, което следващата година е защитено, но бяло-черните са изхвърлени в Серия Б заради скандала Калчополи и тези две титли са им отнети.

 

След този негов ход, който е счетен от ръководството на Вълците за непрофесионален, Карло Дзампа е заменен в края на сезона от Матео Веспасиани.

Подобни статии (по етикети)

Свързано видеоНапишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото