Петък, 22 Септември 2017 08:30
Оценете статията
(1 vote)

Стефан Софиянски: Левски има пълното право да ползва "Георги Аспарухов"

Бившият кмет на София и служебен премиер на България - Стефан Софиянски даде ексклузивно интервю за Топспорт, касаещо последните събития и вълнения в Левски.

 

Николай Пехливанов - областен управител на столицата - коментира в ефира на bTV, че "сините" ползват стадион "Георги Аспарухов" в разрез със закона и на практика нямат право на собственост върху съоръжението.

 

Напрежението ескалира за броени часове, но бившият градоначалник и заклет привърженик на Левски успокои страстите с категоричното си становище.

 

Г-н Софиянски, предполагам, че сте запознат с изказаното от г-н Пехливанов вчера мнение, съгласно което Левски ползва стадион "Георги Аспарухов" в разрез със закона. Коментарът Ви по темата, превърнала се за кратък период от време в скандал, чийто пропорции нарастват с изключително високи темпове и днес.

 

- Няма скандал. Няма никакво напрежение и не би следвало да има такова.

 

Аргументите Ви?

 

- Всичко, касаещо стадиона, е уредено в тристранно споразумение - между клуба, държавата и общината. В това можете да бъдете сигурни, тъй като съм запознат в детайли с темата. Имаме налична тристранна съсобственост.

 

Както по-паметливите фенове на Левски вероятно знаят, преди години държавата предоставя "Герена" за безвъзмездно ползване на клуба, тъй като взима употребявания от отбора до онзи момент стадион.

 

- Точно така. Забележете - за безвъзмездно ползване. Наистина не виждам как може нещо да не е било проблем цели 27 години изведнъж някой да реши, че нещата са се променили. Няма такова нещо. Дори трябва да Ви уверя, че ситуацията е още по-солидна, тъй като стадионът и базата му бяха предоставени и въпросът бе уреден не само на ниво "футболен клуб - община - държава", а и що се касае до Левски като спортно дружество.

 

Ако може да разясните последното, което казвате.

 

- Лично с покойния господин Хранов тогава водехме необходимите преговори, тъй като искахме ОСК Левски да ползва без проблем базата. Не просто ФК Левски. И всичко беше направено според закона. Има документи, на база които можете да се убедите с очите си, че това е така.

 

А що се касае до становището на г-н Пехливанов, според което Левски не си плаща данъците за стадиона?

 

- Данъци? За безвъзмездно ползване? Аз може би нещо съм в грешка. Или пък господинът има проблем за разрешаване. Може да го попитате от кой отбор е, тъй като ми се струва, че започва да се изяснява. Не е реално всичко това. Няма причина за ескалация на напрежението, а и не мисля, че това се случва на практика. Всичко е изяснено и казус със стадион "Георги Аспарухов" не съществува. Как мислите, че бяха убедени всички управници на клуба и спонсори през последните години да влагат средства в подобрението на съоръжението и всичко останало? Нима те биха го направили, ако знаеха, че има някакви съмнения за несъответствие със закона?

 

Как оценявате "възраждането" на клуба и отбора в последните месеци, от чисто фенска гледна точка? Господин Русев изглежда доста по-сериозно ангажиран с Левски, а и Делио Роси сякаш внесе необходимата класа в отбора.

 

- С преценени, постепенни, но пък сериозни темпове, започнахме да застигаме Лудогорец и ЦСКА. От гледна точка на потенциал на отбора, на отделните футболисти, на треньора и на феновете пък дори смятам, че сме ги задминали. Имаме все повече аргументи в подкрепа на мнението, че Левски може да стане шампион. С оглед всичко случващо се в клуба, стабилизирането и качествената селекция, подобренията в тима и непрекъснато повишаващата се форма на състава и качество на предлагания футбол, можем спокойно да кажем, че отново сме това, което искахме - фаворит за титлата.

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото