Четвъртък, 27 Декември 2018 10:13
Оценете статията
(1 vote)

Агент Николай - олицетворението на политиката и футбола ни!

Ако има човек, който чрез своя съвкупен образ да характеризира падението българската политика и родния футбол, то това е юристът, политик и спортен деятел Георги Марков. Лъжлив, безцеремонен, безнравствен, пошъл, противоречив, гнил и упадъчен. Агент Николай е живият пример за приказката за фурнаджийската лопата - човек, който си променя мнението според обстоятелствата и обществените нагласи. Няма да забравя, колко хора му вярваха в онези години на зараждането на СДС с неговата харизма на безупречен оратор и артистичен бунтар, който перфектно произнасяше култовите лозунги: "Времето е наше! ", "Комунизма си отива! " и "Който не скача е червен!"

 

Тогава хиляди българи го боготворяха, които впоследствие той безвъзвратно разочарова. През годините на Прехода Георги Марков търсеше изява в три направления - в политиката, в правосъдната система и във футбола, като и на трите места се доказа безупречен кариерист, който лавираше спрямо обстановката и боготвореше с лобистките си умения властимащите и все повече налагащата се олигархия. Освен разочаровал привържениците на, „синята идея”, когато му дойде времето се въплъти и в първи застъпник на Царят, когото определяше като "много почтен човек, с който България ще тръгне по цветущ път на развитие и ще се очертае нов морал в българската политика". А тя каква стана – Сакскобургготски си взе имотите и всичко приключи само с добрите идеи и обещания.После се свърза с компрометирана личност като Яне Янев и станаха учредители на политическа формация РЗС, които дори му издигнаха кандидатурата за президент на страната през 2006 година.

 

Гошо Дантелата ни залъгваше, че ще има със сигурност свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова българска конституция. Там един от любимите му лозунги беше: „Атакуваме феодалите за свобода на регионите!” Какво излезе от тези празни слова и от този политически проект? Едно голямо Нищо!Накрая Марков стана пръв слуга и защитник на популистката политика на ГЕРБ и Бойко Борисов. От неговата уста многократно се чуваше хвалебствията към Борисов от рода: „Няма кой друг, той е човека”, „Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем.”

 

За тези медни за премиера слова Марков моментално оглави листа на ГЕРБ и стана депутат. Е, как Ви се струва не е ли доказан хамелеон въпросната личност, а за съжаление не и единствена за тези 30 години.Видял ползата от докосването до футболните дела и френската маса на Левски Агент Николай се впи и в управлението на синия клуб. Първо бранеше Томас Лафчис през 90-те години на миналия век и акцентираше върху лозунга: „Ние сме отбора на народа и се борим срещу мафията във футбола”.

 

После стана първи приятел на покойния Владимир Грашнов, а след него се сближи и с прокуденият от страната руски олигарх Майкъл Чорни и неговият човек у нас Тодор Батков, като по тяхно време заемаше един от най-отговорните постове в синия клуб – Председател на Управителния съвет. Междувременно с това в един период съумя за нула време да омае и Иван Славков и се добра и до вицепрезидентския пост на БФС, както и да стане член на БОК. Винаги убедителен, речовит, умеещ да прехвърля негативите на неговата кауза в друга посока, той умело лавираше и в спортния мениджмънт.

 

Големият въпрос е какъв е неговия принос във всичките му гастроли в Левски, БФС и БОК, освен обичайните разтърсващи празни приказки и залъгването на лесно манипулираните българи, че нещо грандиозно се прави, а плачевните резултатите показаха, че е точно обратното. Агент Николай като стар кадър на Шесто управление продължава и през последните години да ври и кипи във футболните дела и пръв отвори завесата и при появата на Спас Русев начело на Левски, когото определи като "фин бизнесмен с аристократично виждане към делата в клуба. Необходим за Левски "бизнесмен”. Лобистките умения и управленското безвремие на лаладжията Марков се оказаха достатъчни за клуба да стигне дъното на своето съществуване. Ама това не пречи на бившият конституционен съдия най-безочливо и в момента да дава дружески съвети на Бойко Борисов да вземе нещата в свой ръце и да оправи положението на Герена, като че ли вторият е някакъв мисия за нацията. То бива демагогия, то бива популизъм, то бива слагачество, то бива ченгесарство, но чак пък толкова вглъбени в едно и също лице рядко се съчетават.

 

Едни от най-уродливите явления на Прехода са непочтената и стигнала в момента дъното политика и тънещия в безпорядък и хаос, изгубил с пъти феновете си роден футбол. И двете сфери са на това дередже именно заради попадането в тях на лица като Георги Марков, които със своята непочтеност, неискреност, хитруване на парче накараха хората да изгубят всякаква вяра и доверие в политиката и футбола.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото