Сряда, 05 Декември 2018 18:57
Оценете статията
(0 гласа)

Kiro, spri malko!

Тъкмо да си помислим, че в българския футбол нещо интересно ще се случи, и се случи очакваното - съдийската гилдия само за някакви си две седмици ритуално се саморазправи с Интригата. Пишем думата с голяма буква, защото уважаемата Интрига е това, което държи играта все още жива. И няма да открием топлата вода, ако съобщим, че понякога е необходимо Интригата да се предизвика изкуствено, за да продължи да бъде интересно.

 

Ето, вижте как го правят големите във футбола. Роналдо и Меси, колкото и да са с класа над футболните си съвременници, бяха учтиво пренебрегнати при последната "Златна топка". Всеки любител на футбола е наясно, че двамата свръхфутболисти трябва да печелят всякакви индивидуални награди, докато се влачат по терена. Три пъти да докоснат топката по време на мач е достатъчно, за да си обещаеш, че ще ги гледаш и другия път. Останалите хиляди действащи футболисти са просто в графа "останалите", където категориите са много. Но тази година Лука Модрич измести двамата големи. Не че не е суперфутболист, но изтикването му на преден план е за разнообразие. И то бе съобразено с марката Реал Мадрид и егото на Флорентино Перес.

 

У нас в последните години Лудогорец е хегемон така, както хегемони са Меси и Кристиано по света. Обаче тук наистина има големи неразбирачи и тясно скроени душици, които смятат, че всичко, което хвърчи, се яде, и действат на принципа, че веднъж се живее и втори път няма. Хубаво щеше да е, ако всичко бе в рамките на Истината. И тази дума умишлено е с голяма първа буква, защото принципно истината в спорта е субективна и всеки си има своята истина.

 

Разбирате ли, че никой не иска Лудогорец да ги удари земетресение, да ги хване потоп или пък да се направят на ударени само и само Левски и ЦСКА, или пък който и да е друг да стане шампион по футбол. В интерес на Истината е да има Интрига. А Истината към този момент е, че публиката по българските стадиона се отдръпна именно поради липса на Интрига. Никой не иска Левски и ЦСКА да се хванат на хорото на Лудогорец и до края никой да няма загубена точка и всичко да се реши в преките мачове.

 

Ако се вгледаме в живия живот, трябва да прогнозираме, че до година-две професионален футбол няма да има. И то не е заради неправилно управление на клубовете, сгрешени методики и непродуктивни школи. На запалянковците вече им писна в един момент да им сервират серия от съдийски неадекватности, ако трябва да бъдем меки. Тъпо е да отидеш на мач и да ти плюят в сурата някакви хора, наричащи себе си съдии. И всичко това да е само в разградска посока. А питате ли ги и самите футболисти, които преди всеки мач се ръкуват със съперникови играчи, които се състезават при други правила. А питате ли ги и как се ръкуват със съдиите, които им прилагат някакви други, лудогорски правила. То не са обратни нарушения, то не са засади, то не е игра с ръце, то не са каратистки удари и какво ли още не и всичко това само в угода на непоклатимите и извънземните. Тяхната арогантност през годините ескалира с малки темпове, за да стигне сегашното положение, което вече е отвъд прага на търпимост.

 

Стигна се до момент, в който младото поколение български фенове не знаят кой е Франц Бекенбауер, а знаят много добре кой е Георги Караманджуков. Бачкал си човекът чинно, казва Венци Стефанов. Чинно като Чинков. Ама как така си бачкал чинно и честно, пък от "Армията" и "Герена" само него споменават. Защото всички в един цирк играем и номерата си знаем, както е казал поетът.

 

Безпардонният, обиден и унижаващ начин, по който Те правят така, че другите да бъдат обладани от спортна апатия, е това, което убива футбола у нас. Те не само че си правят каквото си искат, но с думи и действия държат това да тормози всички останали, които по някакъв начин са свързани с тази игра. Те дори не си правят труда да използват овчедушието на българина, за да си постелят по-мекичко килимче. Вижте как управляващите свалиха леко цените на горивата и овладяха протестите. Вижте как в София пуснаха зелен билет за транспорта и малко от малко намалиха напрежението заради мръсния въздух. Вижте как обещаха коледни пенсии, макар и малки. Вижте как един заместник-кмет на София подаде оставка заради некачествените ремонти на улици и площади. Вижте как блокираха милиони левове на фирми, замесени в некачествено изграждане на магистрали. Вижте как арестуваха едни едри знакови бизнесмени. Защото тези отгоре усещат кога народното недоволство може да им причини голяма беля.

 

Само във футбола нищо не мърда, нищо не се променя, всичко е честно, всичко е точно, всичко е прозрачно, както казваше професор Александър Томов. Каквото и да въртят и сучат Левски и ЦСКА, който и да им е собственик, директор, треньор, футболисти... накрая стилът на бившия шеф в Родопа им праща всички усилия и инвестиции на вятъра.

 

Може би накрая на някой наистина няма да му издържат нервите и подобно на собственика на ПАОК Иван Савидис ще нахлуе на терена с пистолет на кръста и не само ще извади отбора, ами и ще... дано да не се стига до там. Но категорично е ясно, че в българския футбол трябва да се случи нещо тотално откачено, извън правилата, нещо невиждано досега, за да се изкорени тази Система. И това е с голяма буква, защото Системата "Бояна-Делиормана" уби правилата на футбола и изгони хората от стадионите. Протести ли ще се правят, мачове ли ще се прекратяват, бойкоти ли някакви ще се измислят, но това повече няма как да продължи. Тези съдийски издевателства достигнаха точка на кипене - Левски не иска един, а трима съдии (а защо се стига изобщо до там?!) и хоп, натресоха им един от тях.

 

Един и същи Чинков два пъти реже глави на съперници на Лудогорец пряко и един път онзи ден косвено. Ама тези от БФС какво чакат, да нахлуе публика и да пребие от бой Волен Чинков ли? Или да замерват с камъни честния и работлив Георги Караманджуков? Но явно разумът в БФС е на ниво нула. Ако Боби Михайлов имаше малко от малко усет, щеше да напише един есемес на своя приятел с текст "Kiro, spri malko!"

Подобни статии (по етикети)

коментари

0 A.... МЕЦАНКО 2018-12-06 01:32 #1
ЖЕЛЮ ЖУРНАЛИСТ ТА ДРЪНКА СИ , АНАЛИЗ ПОЗНАВАШ МНОГО И ПРОГНОЗИРАШ НО СИ ОСТАВАШ ГОВЕДО. КАКВА ДУЗПА ДАДАХА НА ГОВЕДАТА
Цитат

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото