Петък, 08 Юни 2018 06:53
Оценете статията
(1 vote)

Добра визитка, дайте му шанс!

Какъв е шансът да пробиеш в една много строго специализирана и затворена за външни хора професия, без да имаш нужното "образование", никакъв стаж и абсолютно никакви контакти в професията?

 

Вероятно шансът е 0.0001%. Всъщност, 99% от хората дори не се биха опитали при такива обстоятелства - просто ще сметнат, че само си губят времето и се излагат. От останалите 1%, които все пак ще се пробват, почти всички ще се откажат още като видят първите отрицателни отговори или липса на всякакви отговори...

 

Този пич Нестор е дете на сръбски емигранти в Лондон. Като ученик се запалва много по футбола и Висшата Лига. Води си записки, прави на компютъра видео-анализи на мачове, чете книги за тактика и подготовка. Никога през живота си не е играл футбол, не познава никой, който работи в професионалния футбол, но мечтата му е да бъде професионален треньор. В тази професия това изглежда като абсолютна лудост - никой няма да обърне внимание на някакъв самозван младеж, който си мисли, че професионалният футбол е като да играеш на "Manager" на компютъра.

 

Нестор обаче не е съгласен с такова примиренческо мислене. Решава да изпрати записките си и видео-анализите на десетки футболни академии в Европа, с идеята да получи някаква работа като младежки треньор. Естествено почти никъде не си губят времето дори да преглеждат това, което е пратил младия Нестор. Но директорът на академията на лондонския Уест Хем е човекът-изключение, който хвърля един поглед на писмото на младежа и остава наистина впечатлен. Към момента не може да предложи работа на Нестор, но го кани на стаж в академията, където се запознава с него и остава още по-впечатлен от познанията му за футбола. 

 

Препоръчва го на колегите си от австрийската Аустрия (Виена) и той почва работа като младежки треньор там.От там нататък кариерата на "самозванеца"-мечтател започва да се развива като по вода. От Виена отива в младежката акдемия на испанската Валенсия (една от най-добрите в Европа). И там впечатлява и получава предложение за работа като помощник-треньор в Бундеслигата на Германия. Изкарва няколко години там като асистент, докато през миналото лято (2017) на 34 годишна възраст не се сбъдва голямата му мечта - става старши треньор на професионален футболен отбор. Това е скромният словашки Спартак Търнава. В дебютния си сезон в мечтаната професия Нестор прави отбора си шампион за пръв път от 40 години, отнемайки титлата от местните грандове Слован и Жилина.

 

Нестор показва, че не всичко е CV, препоръки, образование, стаж и т.н. Понякога трябва и нестандартен подход, за да се открие някой истински талантлив и амбициозен човек, и да му се даде шанс да влезне в системата, а от там нататък с дарбата, упоритостта и желанието си този човек сам ще си пробие пътя на горе.

 

От днес Нестор Йевтич е новият старши треньор на ЦСКА.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото