Петък, 17 Ноември 2017 09:41
Оценете статията
(0 гласа)

ВИДЕО: Великият 17-ти ноември!

Времето лети, но спомените не избледняват. Малките, които вече са пораснали с 24 години, си спомнят за един от най-емблематичните мачове във футболната история на България - победата на "Парк де Пренс", дала първият залп за похода към САЩ`94. Два гола на Свети Емил Костадинов удариха Петлите в сърцето на Париж - нещо като "модерните" сега атентати, но в мирно време и по-доста по-хубанен начин. Е, нямаше да е толкова хуманен, ако в последните секунди в "Парка на принцовете" Костадинов беше уцелил главата на Бернар Лама, а не долната част на горната греда на вратата.

 

Тогавашният наставник на Франция - Жерар Улие, и един от големите грешници - Давид Жинола, все още не са в добри отношения. Грешката на футболиста коства отпадането на Петлите от финалите в Америка през 1994-та. 

 

И онази прословута реплика на Николай Колев - Мичмана и Петър Василев - Петела: "Господ е българин!", все още кънти в главите на тези, които гледаха мача по телевизията. И ще кънти още декади - факт!

 

И години наред ще се сещаме още за това прословуто и героично 2:1 на "Парк де Пренс", ще ни топли още дълги години, независимо от затъването, което продължава с националния ни отбор и футбола у нас като цяло.

 

По темата "Парк де Пренс" и последвалото лудо американско лято е казано и изписано почти всичко. Емоцията остава и всеки я е изживял по различен начин.

 

Помнете 17 ноември 1993-та, тъй като тази дата промени много от нас, захрани ни с много емоции, зареди ни с живот, удължи ни житието с поне едно десетилетие.

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото