Събота, 11 Ноември 2017 11:03
Оценете статията
(0 гласа)

Крайно време е да узаконят новите правила на футбола

Както е тръгнало, в следващите правилници на БФС, каквито се издават преди всеки сезон, ще има отделна глава, или направо една отделна книжка, в която ще се публикуват промените, които касаят хегемона. Да е ясно – как те могат да отлагат мачове без съгласието на другия отбор за дата, на която им изнася.

 

Как една комисия може със закъснение да накаже играч на друг отбор, само защото от хегемона така са поискали и уточняват, че го правят с назидателна цел, за да ни покажат, че те карат влака.

 

И още, и още…

 

Що се отнася до съдийския въпрос, работата е дебела и изисква сериозен труд. Вече обаче е крайно време да бъдат внесени официални поправки в правилата на тази игра с първа подточка – мачовете на хегемона, и втора – всички останали.

 

Сега няма смисъл да изброяваме десетките фрапиращи случаи и стотиците по-обикновени ситуации, при които хората от един отбор не просто са облагодетелствани, те са поставени в различна реалност, що се касае до трактовка на правилата. Цял свят играе при едни правила, за хегемона обаче важат други. Във всяко първенство има толериране на силни отбори – Реал и Барса в Примера, Юве в Серия А, Байерн в Германия, отскоро по-фрапиращо ПСЖ във Франция, а в Англия съдиите са отнесени от вихъра по принцип.

 

Ситуацията на Лудогорец обаче отдавна мина всякакви граници и митници, прескочи всички бразди и огради и вече на малко хора им прави впечатление за повече от два дни, когато има скандал. Отиват зелените на „Герена“, съдията реже на Левски главата от кръста, два дни лаят кучетата за удар без топка на Натанаел и разни други от такъв ранг и това е. Ето, онзи ден и ЦСКА бяха в позицията на потърпевши от баташко клане, както обича да се изразява Венци Стефанов, и още ден-два ще лаят кучетата, а разградският керван си върви до следващата подигравка с труда на някои момчета.

 

Да, стават грешки, съдиите са хора, но 10 (десет) метра засада (б.р. – мачът с Верея в Разград през миналия сезон), това не е грешка. Моци скача с бутоните в ребрата на съперник и фаул няма, не е грешка. Това е тенденция, това са паралелни правила.

 

Окей, наистина свикнахме и вече не ни прави впечатление, част от футболните хора дори казват Съдийския отбор вместо Лудогорец, но лошото на тази игра тук е, че вече във всеки кръг има поне един мач с очевадно нередовен гол или несправедливо отменен такъв.

 

Или пък спестена или измислена дузпа. И това в мачове, които не носят особен заряд и не са от категорията „рискови“. Сякаш онзи индианец (цитат от Наско Сираков), дето се води някакъв шеф или надзорник на шефа, наистина ни взима за туземци, които са длъжни да се хранят с това, което има на масата, пък било то корени и грудки. Марк Бата наистина е инвестиция на БФС, която изобщо не си заслужава. Стои си някъде във Франция, гледа мачове по телевизията, сигурно дава някакви инструкции по телефона и веднъж на полусезон се появява тук пред медиите, за да обясни, че съдийството се развивало и реферите показвали напредък. Ама недейте, моля ви, наистина това вече на нищо не прилича! Вече се чудим реферите проблем със зрението ли имат, защото на очевадни неща реагират обратно на видяното или пък дотолкова са се оплели в изпълнението на поръчки, че вече и те не знаят на кого да се кланят. А може би истината е някъде по средата. Извън хегемона, който просто не се коментира поради безпардонното му облагодетелстване години наред, другите тимове са в плаващо положение. Днес си мълчат, изчервени от срам, утре влизат в тунела на стадион „Трейс Арена“ да вдигат скандал на съдията. После обратното. И никой не оспорва очевадните тесли. И така до следващия уикенд, в който Лудогорец пак няма да се коментира, а на други стадиони ще се случат няколко фрапиращи грешчици.

 

Пък някой си Петър Петров, дето се води нещо като шеф на съдиите, ще продължи да си бъде нещо като шеф, от когото нищо не зависи.

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Екипът на FanFace.bg не носи отговорност за мненията на читателите, изказани под публикациите в сайта. Въпреки че сме изключително плуралистични и демократични, си запазваме правото да заличаваме коментари, които са в разрез със законите на Република България. Призоваваме ви да ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Имаме прекрасна азбука, използвайте я!

Защитен код Обнови

Обратно в началото