Петък, 02 Декември 2016 17:41
Оценете статията
(1 vote)

Вижте какви свирепи дербита се задават през уикенда

През предстоящия уикенд ще ври и кипи на десетки стадиони из европейските държави. Няколко са сблъсъците, които противопоставят не просто отбори с традиции и стари съперничества, а са по-особени и заради стари сметки за уреждане между техните ултраси. Започваме с една вечна класика – голямата битка за престола на Вечния град.

 

ДЕРБИТО НА РИМ

Цял свят вторачва поглед в „Олимпико“, когато на терена излязат Лацио и Рома (неделя, 16.00 ч.) – едно от най-интересните и качествени дербита в Европа. Още по-интересно е на трибуните, където Curva Sud и Curva Nord винаги изнасят урок по ултрас подкрепа. Силно цетрализираният около Irriducibili Север срещу Юга, в който вътрешните скандали и смяна на лидерството между Fedayn, Boys, CUCS и ASRU властват през последните 30 години. Това е дерби на две от най-могъщите трибуни в Европа, които през годините са диктували тенденциите в развитието на ултрас културата. Впечатляващи пирошоута, мащабни хореографии, сблъсъци с полицията – това е традицията на Дербито на Рим. Нищо не предвещава, че картината в ранния неделен следобед ще е по-различна. Затова – всички пред екраните и с поглед към трибуните.

 

НА БАЛКАНИТЕ

също се задава серия от взривоопасни двубои уикенд. В Хърватия предстои втората по сила класика след Динамо – Хайдук. На „Максимир“ ще излязат двата фаворита за титлата Динамо Загреб и Риека (събота, 16.00 ч.). Тук особеният заряд се допълва от скорошното завръщане на трибуните на легендарната Bad Blue Boys, след години на бойкот срещу собственика на клуба Мамич. От другата страна, в сектора за гости, ще се настани стройната, организирана и креативна Armada, по-мобилизирана от всякога. Историята помни много сблъсъци между тях и по-големите им братя от Bad Blue Boys и Torcida-та зад Хайдук, но сега е малко вероятно да се стигне до такива, предвид железните мерки за сигурност, които опитната хърватска полиция ще предприеме. И все пак, зарядът е огромен, напрежението е до краен предел, така че емоциите на „Максимир“ и представянето на двете агитки със сигурност ще бъде впечатляващо.

 

На юг от нас ще се играе един от най-стабилните мачове от гръцкото първенство Панатинайкос – ПАОК (неделя, 19.30 ч.). Да, мачовете и на двата отбора срещу Олимпиакос са считани за най-големите дербита в Гърция, но и Пао – ПАОК ще даде много новини, видео и снимков архив за историята. Мачът би трябвало да противопостави могъщите фракции Gate 13 и Gate 4, но поради забраната от години гостуващи фенове да бъдат допускани по време на дербитата, е малко вероятно ултрасите от Солун да присъстват на Олимпийския стадион, на който Панатинайкос домакинства. И все пак, „зелените“ ще се подготвят подобаващо и със сигурност ще гледаме с удоволствие представянето им.

 

КИПЪРСКАТА КЛАСИКА

Омония – АПОЕЛ (събота, 17.00 ч.) е друг интригуващ южняшки сблъсък, който ще вълнува ултрасите от цяла Европа. Той противопоставя двете най-многочислени ултра групи в Кипър и едни от най-колоритните изобщо в Южна Европа. Съперничеството им отдавна не е само на чисто футболна основа, а има и силен политически оттенък. Привържениците на АПОЕЛ са всеизвестни със своите крайно десни виждания, без обаче да имат връзка с конкретна политическа партия. Често на южната трибуна на „Джи ес пи” оранжевите разпъват огромен транспарант „Моята партия е АПОЕЛ”, за да затворят устата на критиците, които им приписват контакти с политически кръгове. Двете основни фракции ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ и Pirates обикновено изпълват сектора с гръцки национални флагове, които засвидетелстват принадлежността към гръцкия етнос. Често се появяват знамена и на терористичната кипърска организация ЕОКА, а също и свастики и келтски кръстове. За разлика от тях, зелените ултраси от Gate 9 се славят със своите леви политически и мултиетнически убеждения. Те вярват, че населението на острова може да бъде единно, без значение от гръцкия, турския или арменския етническия произход, военни бежанци и икономически мигранти за тях също са добре дошли. Ултрасите на Омония поддържат и топла връзка с комунистическите фракции на Ливорно, Марсилия и Санкт Паули, които със сигурност ще имат свои представители за дербито. Освен с политическите си пристрастия, ултрасите на Омония и АПОЕЛ впечатляват с многочисленост, синхронно пеене, акомпанимент от тъпани и великолепно настроение, което най-много от всички европейски стадиони се доближава до латиноамериканския колорит.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото